IN DE KRANT

BIBLIOTHEEK

Elke dag vindt u hier de krantenkoppen over drugs, alcohol en aanverwante onderwerpen.

lees meer

Leerlingenbevraging_iDA_475x220

VAD-leerlingenbevraging 2014-2015

HOME - 04/02/2016

Sinds het schooljaar 2000-2001 organiseert het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) jaarlijks een leerlingenbevraging over alcohol, tabak, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen bij jongeren in het secundair onderwijs. Vandaag wordt het rapport van het schooljaar 2014-2015 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat het alcoholgebruik bij min-16-jarigen, sinds de wetswijziging op alcoholverkoop van 2009, gestaag gedaald is. Jongeren beginnen ook steeds later met roken, heel wat van hen steken de eerste sigaret pas op na 16 jaar. Het gebruik van illegale drugs (voornamelijk cannabis) blijft evenwel al jaren op hetzelfde peil hangen. Opmerkelijk voor zowel alcohol, tabak als cannabis, is de scharnierleeftijd van 16 jaar. De positieve evolutie bij de min-16-jarigen zet zich niet door na die leeftijd, alsof op 16 plots de remmen losgegooid worden. Dit zijn extra argumenten in het actuele debat over leeftijdsgrenzen.

Lees hier het persbericht of  het volledige rapport.


UNGASS2016_230x155

UNGASS 2016: Naar een ander drugsbeleid ?

HOME - 11/01/2016

Op 26 februari organiseert FEDITO BXL een studievoormiddag naar aanleiding van UNGASS 2016. Dat is een Speciale Zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar het over de wereldwijde drugproblematiek zal gaan. De doelstelling van de Speciale Zitting is om een gemeenschappelijke strategie uit te werken en de samenwerking tussen de lidstaten van de Verenigde Naties te versterken.

De informatiesessie van FEDITO BXL wil het kader voorstellen waarbinnen de discussies tijdens UNGASS 2016 plaatsvinden. Daarnaast wordt ook het Belgisch standpunt dat verdedigd zal worden uiteengezet. Deze informatiesessie staat open voor professionelen werkzaam op het vlak van drugs, beleidsmedewerkers en medewerkers van administraties.

Meer informatie en inschrijven kan op de website van FEDITO BXL.


Lokale monitor 230x155

Wet alcoholverkoop -16/-18 te weinig nageleefd

HOME - 22/12/2015

Ongeveer vier op vijf Vlaamse cafés schenkt alcohol aan jongeren onder de wettelijke leeftijdsgrens. Ook in vijf op zes detailhandelszaken wordt de wetgeving op dit vlak niet nageleefd. Dat blijkt uit de resultaten van de 'Lokale monitors horeca en detailhandel' van VAD. Het onderzoek gaat na in welke mate beide sectoren in een bepaalde stad of gemeente de wetgeving naleven op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 of 18 jaar. De resultaten vormen de basis om beide sectoren te ondersteunen bij het naleven van de wetgeving.

Lees hier het volledige persbericht.


Ouder_worden_alcohol_230x155

Gezond ouder worden en alcohol: hoe minder, hoe beter

HOME - 19/11/2015

VAD sensibiliseert samen met ouderenverenigingen, huisartsen, lokaal gezondheidsoverleg en mutualiteiten over de risico's van alcohol op latere leeftijd: 'Als je ouder wordt, kan je minder goed tegen alcohol. Praat erover met je huisarts.'

Lees hier het volledige persbericht.


BNTV_230x155

Alcohol, begin niet te vroeg

HOME - 15/07/2015

VAD stelt vandaag een nieuw campagnefilmpje voor, over alcoholgebruik bij minderjarigen. Het animatiefilmpje toont in een reeks korte, hilarische situaties wat er allemaal fout kan gaan wanneer je bepaalde dingen doet voor de tijd er rijp voor is. Alcohol drinken hoort uiteraard in dat rijtje thuis…

Bekijk hier het filmpje of  lees het persbericht


QNNE

Quality Nights, de Michelinster van het veilig en gezond uitgaan

HOME - 11/06/2015

Quality Nights, het kwaliteitslabel voor veilig uitgaan voor clubs en dance-events, heeft net zijn tweede volledig werkingsjaar achter de rug. Het initiatief werd in de kijker gezet op het eerste Quality Nights Network Event op 11 juni 2015. Het label blijft aan belang winnen: twaalf bekende Vlaamstalige clubs en events ondertekenden die dag het charter. Dat brengt het totaal op 39 Quality Nights-uitgaanslocaties in 17 Vlaamse steden en gemeenten. Wie op deze plekken uitgaat, kan rekenen op verschillende Quality Nights Services, zoals gratis drinkwater, gratis oordopjes, initiatieven voor veilig vervoer, enzovoort…

Lees hier het volledige persbericht


Crush_630x425

CRUSH - Werken met jongeren rond relaties, alcohol en cannabis

HOME - 20/12/2013

VAD stelt het nieuwe lespakket 'Crush' voor. 'Crush' leert jongeren op een verantwoordelijke manier omgaan met alcohol en cannabis en daarbij zorg te dragen voor zichzelf en anderen. Het vertrekt vanuit een levensdomein waar elke jongere voeling mee heeft, namelijk vrienden en relaties. Het materiaal is bedoeld voor zestien- tot achttienjarigen en is bruikbaar bij groepen tot 25 personen.

lees meer


Zelfklevers & instructievideo's '-16 geen alcohol, -18 geen sterkedrank'

HOME - 27/12/2012

Hier kunnen horeca, supermarkten, nachtwinkels en de detailhandel zelfklevers van de campagne '-16, geen alcohol, -18, geen sterkedrank' bijbestellen. Ook de instructievideo's voor kassapersoneel kunnen hier gedownload worden.

lees meer

 

Schadebeperking in 2012

HOME - 06/09/2012

Een geactualiseerd rapport beschrijft de maatregelen omtrent harm reduction bij druggerelateerde hiv- en hepatitis-C-infecties.

lees meer

 

Cannabis. De meest gestelde vragen  | folder - brochure

MATERIAAL - 18/08/2015

Is cannabis louter een softdrug en een joint niet meer dan een pretsigaret? Of is het een drug die minder onschuldig is dan hij lijkt? Kan cannabis een psychose uitlokken? Nog vragen? Of benieuwd naar de antwoorden?

lees meer


LAATSTE AANPASSING:  4 februari 2016